Bild ©Pernilla Pettersson

Tidigare romaner


Hög nivå (2012)


Från början ser det ut som om det enbart rör sig om ett bedrägeri. Ett av de största som drabbat en svensk bank. Bedragarna har använt sig av en skickligt förfalskad bankgaranti och pengarna
flyttas mellan olika konton över hela världen.
    Göran Ålund arbetar sedan flera år på Rikskriminalen. En kväll ser han någon lyfta in en hockeytrunk i bagageutrymmet på en stor Audi. Bilen tillhör Daniel Klein, en ekobrottsling som varit under utredning ett antal gånger, men hittils aldrig blivit dömd.
    Bagen visar sig innehålla stöldgods och när Ålund börjar titta närmare på Klein, visar det sig att han sannolikt är inblandad i bedrägerihärvan.
    Ålund och hans kolleger börjar ana att bedrägeriet och den stora penningsumman inte är det egentliga målet för ligan. Pengarna är ett medel för att kunna begå betydligt mer allvarliga brott.
    Det handlar om kriminalitet på en mycket hög nivå.Dödens våg (2011)

543 svenskar avlider när Tsunamins vågor slår sönder turistparadiset i södra Thailand. Arbetet med att identifiera offren leds från UD:s tillfälliga Generalkonsulat i Phuket.
    En månad efter Tsunamin försvinner en diplomat från konsulatet. UD vill undvika publicitet och vill från början inte göra någon officiell polisanmälan.
    Göran Ålund tillhör sedan ett år Rikskriminalens IT-brottsrotel. Hans bakgrund som mordutredare i kombination med hans IT-kompetens gör att han får uppdraget att åka ner till Thailand och utreda försvinnandet.
    Han inser ganska snart att diplomaten är mördad. Och det mordet är bara inledningen på en våg av terror.
    En dödens våg.


Dödlig drift (1995, 1999 och 2011)

Kriminalinspektör Göran Ålund återvänder långsamt till ett normalt liv efter en längre tids sjukskrivning. En bakfull söndagsmorgon ger han sig ut på en joggingtur i ett desperat försök att rycka upp sig.
    När han passerar Jehanders grusdepå i västra änden av Kungsholmen får han syn på en äldre man som står som förstenad och stirrar på något nere i sanden.
    Det lemlästade liket av en kvinna.
    Vad Ålund inte vet är att mördaren iakttar honom. Gradvis blir den före detta mordutredaren indragen i en psykopats sjuka fantasivärld.
    Men han har inte bara en intelligent och hänsynslös seriemördare emot sig. Snart börjar hans gamla arbetskamrater på Våldsroteln på allvar tro att det är Ålund själv som är mördaren.
    Till slut måste han bokstavligt talat kämpa för sitt liv.
    Jägaren har blivit den jagade.

I mars 1999 hade filmen Dödlig drift premiär på biografer runt landet. Hela den svenska skådespelareliten fanns i rollistan med Stefan Sauk som Göran Ålund och Mikael Persbrandt som mördaren. Filmen går att hyra eller köpa på DVD.


Åtgärd: eliminera (1994 och 2011)

Nyårsnatten, tolvslaget. Fyrverkerier och smällare överallt.
    Mitt i detta kaos ringer någon och påstår sig ha blivit beskjuten i en lägenhet i Tensta. Till en början tar polisen inte händelsen på allvar.
    Ungefär samtidigt exploderar en bil i Högdalen. Explosionen är så våldsam att bilen och föraren i stort sett förintas.
    Dessa två till synes orelaterade händelser visar sig ha ett samband och spåren pekar mot Iraks underrättelsetjänst. Det verkar som om en terroristgrupp finns i Sverige för att likvidera avhoppare. Polisen har identifierat gruppen men medlemmarna lyckas fly ur landet. Flera månader går och spåret kallnar.
Natten till den andra augusti invaderar irakiska trupper Kuwait. Det så kallade Första Gulfkriget har startat.
    Terroristgruppen återvänder till Sverige och deras mål denna gång är av en helt annan dignitet. Säpo är säkra på att ett attentat är nära förestående men vet inte när, var eller hur.
    Kriminalinspektör Göran Ålund dras in i spaningarna. Inte ens i sin vildaste fantasi kan han föreställa sig vad som väntar honom i den hetsjakt som följer.
    En jakt på liv och död.


Begärligt byte (1992 och 2011)

Elitloppet. Solvalla travbana. Två män i polisuniform rånar huvudkassan. Bytet: 6 miljoner kronor.
    Är rånarna poliser? Och finns det andra som nu vill lägga beslag på deras begärliga byte?

Göran Ålund ställs inför ett svårt dilemma. Har en kollega utfört ett av Sveriges största rån?
    Media jagar Ålund. Cheferna likaså. Men inte nog med det.
    Samtidigt som Travrånet sker flera överfallsvåldtäkter. Utredarna hamnar i en kamp mot klockan.
    Våldtäktsmannen har tappat kontrollen och överfallen blir mer och mer brutala.
    Ska Göran Ålund lyckas ringa in förövaren innan en ung kvinna blir mördad?Livsfarlig last (1991 och 2011)

Kriminalinspektör Göran Ålund har åkt på vintersemester till Gran Canaria. Han hamnar på ett litet lägenhetshotell i San Agustin.
    Sent en natt sätter han sig på balkongen för att ta en sängfösare. Han blir vittne till något mycket underligt. Ett överlämnande, troligen av narkotika, är hans teori.
    Han kontaktar sina kolleger i Stockholm och ber dem nysta vidare för att få lite mer kött på benen.
    Ganska snart står det klart att Ålund haft rätt. Ett större parti kokain är på väg mot Sverige. Spåren leder in i de finare salongerna, in i en exklusiv våning på Öfvre Östermalm.
    Mannen som bor där, har en livsfarlig last.