Bild ©Pernilla Pettersson

Bo Norgren på två minuter

Yrke: Polis. Kriminalkommissarie vid Rikskrim, chef för den IT-forensiska gruppen.

Bor: Villa på Ekerö.

Bakgrund: Musiker. Turnerade med Monica Törnell och Anders Linder på 70-talet. Kör en Chevrolet Stepside -77 och en Harley StreetRod. Lever tillsammans med hustru, en arton månaders son och sina två vuxna döttrar.

På gång: Dödens våg publicerades den 1 mars 2011. Nyligen återutgavs de fyra första romanerna. Uppföljaren till Dödens våg, Hög nivå, kom ut den 1 mars 2012. Den kan du läsa mer om under länken 'aktuellt'.

Bosse om att skriva

"Sedan min första bok kom ut, har jag förstått att det här är något som många går och funderar på: Att börja skriva.

När jag tänker efter, har jag nog alltid skrivit. Jag lärde mig läsa och skriva när jag var fyra. När jag var lite äldre och hade börjat i småskolan, var jag en flitig gäst på biblioteket i skolan där jag gick. Faktiskt så flitig att jag fick restriktioner: "Du får bara låna åtta böcker i veckan."


På den vägen har det varit. Att jag hamnade i deckarbranschen kan jag nog  delvis
skylla på min mamma. Hon fick aldrig lära sig engelska i skolan, så hon tog en kurs på gamla dar. Hennes lärare sa åt henne att, "ett av de bästa sätten att upprätthålla språkkunskaperna, är att läsa böcker. Och läs gärna deckare. Förhoppningsvis är de så spännande att du inte kan lägga dem ifrån dig..." Morsan testade metoden och sa att den fungerade, så jag följde hennes exempel. Det här var när jag var ungefär sexton.

Sedan dess har jag läst deckare, thrillers och annan spänningslitteratur. I väldigt hög grad på engelska. Jo, såklart har jag läst andra typer av litteratur: Mycket av Hemingway, Steinbeck, Updike för att nämna några exempel. Sen gillar jag faktiskt Sci-Fi-genren också. Några favoriter: Ray Bradbury, Arthur C Clarke, Isaac Asimov, Frank Herbert.

Slutligen en (eller snarare tio) av mina absoluta favoriter: Maj Sjöwalls och Per Wahlöös dekalogi 'Roman om ett brott'. Troligen de deckare som inspirerat mig mest med sin polisiära vardagsrealism. De håller verkligen fortfarande trots att de utspelar sig under åren 1965-1974. Jag har just läst alla tio böckerna i form av e-böcker som jag lånat på Stadsbiblioteket. En reflektion: Det skulle vara intressant att veta hur många av dem som tittar på Beck-filmerna nu för tiden som vet att det är de här böckerna som är originalet. En annan reflektion: Mikael Persbrandt, som spelar Gunvald Larsson i nutidens Beck-filmer, föddes 1963 och var alltså en liten pojke när de här böckerna skrevs. Ändå är böckernas Gunvald beskriven så att man ser Micke framför sig. Snacka om perfekt casting..."